MEER FOTO'sNIEUWS


BYZANTIJNSE KLANKEN
IN HET CENTRUM VAN EUROPA

10.02.2017

Brussel - Het concert van Byzantijnse muziek in het centrum van Europa werd met succes afgerond.

Onder de bescherming van Hare Excellentie Europarlementslid voor Griekenland mevr. María Spyráki, en in samenwerking met het Heilig Aartsbisdom van België, had op 8 februari 2017 in een kerk in hartje Brussel een concert plaats van Grieks-Byzantijnse muziek.

Aan het concert namen twee koren uit Griekenland deel: het Byzantijnse mannenkoor “Trópos”, dat tien leden telt onder leiding van de Musicoloog Konstantínos Angelídis uit Athene, en het vrouwenkoor van het Heilig Aartsbisdom van Neápolis en Stavroúpolis bij Thessaloniki “H. Kassianí de Hymnografe”, onder leiding van Mevr. María Charalampídou.

De bijeenkomst werd geopend door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, die de geschiedenis en de ontwikkeling toelichtte van de Byzantijnse muziek, die vooral kerkelijk is, maar tegelijk betrekking heeft op de Grieks-orthodoxe traditie. Hij feliciteerde Mevr. Spyráki voor haar voorstel en organisatie, en bedankte eveneens de twee koren, die de moeite hadden genomen om van Griekenland naar België te reizen, om de klanken en muziek van de Griekse Byzantijnse traditie over te brengen.

Vervolgens namen de koren het woord: eerst “Trópos”, dat hymnen bracht over het hoogfeest van de Ontmoeting (Lichtmis), over hymnen over de persoon van de Alheilige Moeder Gods, zoals die verheerlijkt wordt door de Byzantijnse hymnografen van onze Kerk.

Daarna volgde het koor “H. Kassianí de Hymnografe” met liederen van verschillende Griekse componisten, dat het publiek door haar levendigheid en dynamiek in gedachten naar de schoonheden van Griekenland meevoerde.

Tot slot maakte Aartspriester Elefthérios Koutsavtákis de groeten over namens Zijne Eminentie Metropoliet Barnábas van Neápolis en Stavroúpolis, waarbij Zijne Eminentie zowel Mevr. Spyráki als de Metropoliet van België bedankte voor de uitnodiging en gastvrijheid.

Het concert werd afgesloten door de organisator, mevr. Spyráki, die Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België bedankte voor de samen- en medewerking, de twee koren voor het prachtige programma dat ze brachten, en de Griekse gemeenschap in Brussel, die deze grote artistieke gebeurtenis had beantwoord.
Het concert werd, behalve door de plaatselijke Metropoliet, ook vereerd met de aanwezigheid van de Directeur van het Kantoor van de Kerk van Griekenland bij de E.U.: Zijne Excellentie Metropoliet Athanásios van Achaia, de Directeur van het Kantoor van de Kerk van Cyprus bij de E.U.: Zijne Excellentie Bisschop Porfýrios van Neápolis, Hare Excellentie de Ambassadeur van Griekenland in België: Mevr. Galathianáki, oud-Minister Theódoros Rousópoulos, en een menigte aanwezigen.


 
© 2004-2017 - Orthodox Archdiocese of Belgium - Ecumenical Patriarchate

MENU