MEER FOTO'sNIEUWS


FEEST VAN DE HEILIGE ALENA TE DILBEEK
IN VLAANDEREN

18.06.2017

Dilbeek - Voor de eerste keer werd op 18 juni de Heilige Glorierijke Martelares Alena gevierd in de Orthodoxe kerk van de mooie randgemeente Dilbeek bij Brussel.

 De Heilige Alena leefde in de 7e eeuw in deze prachtige en schilderachtige gemeente aan de rand van Brussel. Dochter van de hertog van Dilbeek, bekeerde Alena zich tot het christendom, zonder dat haar heidense ouders dat wisten, door contact met de christelijke priester Amandus, priester van de Abdij van Vorst bij Brussel.

 Toen haar vader vernam dat zijn dochter zich tot het christendom had bekeerd, zond hij soldaten om haar bij hem terug te roepen. De soldaten volgden haar, en bij een poging om haar te grijpen, rukten ze haar - omdat Alena niet met hen mee wilde - haar arm af. Zo ontsliep de Heilige Alena rond 640 na Chr. in de Heer, Die ze zo erg liefhad.

 Door de aansporing en welwillende beslissing van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, werd de parochie van Dilbeek, die de liturgische noden van de Grieks- en Nederlandstalige gelovigen van Vlaams-Brabant lenigt, toegewijd aan de Heilige Grootmartelaar Georgios (Joris) de Trofeedrager, én aan de Heilige Alena, beschermheilige van de gemeente Dilbeek.

 Het eerste feest van de Heilige werd, op vraag van Zijne Eminentie onze Metropoliet Athenagoras, gevierd door Zijne Excellentie Bisschop Porfýrios van Neápolis, Directeur van de Vertegenwoordiging van de Kerk van Cyprus bij de Europese Unie, die de zin en leringen van de zondagse Evangelielezing analyseerde en verklaarde.

 Na een korte verwijzing naar het leven van de Heilige Alena, op het einde van de Goddelijke Liturgie, bedankte de Rector van de Parochie, Aartspriester Ioánnis Lýkos, Zijne Excellentie Bisschop Porfýrios hartelijk voor zijn biddende aanwezigheid. Hij bedankte eveneens alle aanwezige gelovigen, maar vooral iedereen die geholpen had bij de voorbereiding van het feestje dat daarna in de parochietuin volgde, met verschillende vastengerechten en Griekse muziek.

 
© 2004-2017 - Orthodox Archdiocese of Belgium - Ecumenical Patriarchate

MENU