NIEUWS


VOLTOOIING VAN DE WERKZAAMHEDEN
VAN HET Ve EUROPESE FORUM
VAN ORTHODOXEN EN R-KATHOLIEKEN

16.01.2017

Brussel - Op donderdag 12 januari 2017 werden de werkzaamheden afgerond van het Ve Forum van de Orthodoxe Kerken in Europa en de Raad van Bisschoppenconferenties in Europa van de rooms-katholieke kerk (Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae - CCEE), georganiseerd door de rooms-katholieke aartsbisschop van Parijs, in de gebouwen van het "Séminaire des Missions Etrangères de Paris", rond het thema "Europa in angst voor de bedreiging door fundamentalistisch terrorisme, en de waarde van de persoon en de godsdienstvrijheid".

De werkzaamheden werden voorgezeten door Metropoliet Gennádios van Sásima, orthodoxe vicevoorzitter vanwege het Oecumenisch Patriarchaat, en kardinaal Péter Erdő, aartsbisschop van Esztergom en Budapest, rooms-katholieke voorzitter. Tijdens de werkzaamheden van het Forum werden er bij elk van de deelonderwerpen voorstellen gedaan door de Metropolieten Gennádios van Sássima, Emmanouíl van Frankrijk, voorzitter van de Vereniging van Orthodoxe Bisschoppen in Frankrijk [AEOF], Athenagoras van België [allen van het Oecumenisch Patriarchaat], Hilarion van Volokolamsk (Patriarchaat van Moskou), Iosif (Patriarchaat van Roemenië), Vasílios van Konstantia en Ammóchostos [Famagusta] (Kerk van Cyprus), en Chrysóstomos van Messinía (Kerk van Griekenland).

De orthodoxe Kerk werd vertegenwoordigd door Metropoliet Prof. Dr. Gennádios van Sássima, orthodoxe vicevoorzitter, en Emmanouíl van Frankrijk, voorzitter van de Vereniging van Orthodoxe Bisschoppen in Frankrijk [AEOF], de Tweede Diaken van de Patriarch Dr. Theódoros Meïmáris, orthodoxe Secretaris van het Forum (Oecumenisch Patriarchaat), Metropoliet Ignatios in Parijs en West-Europa (Patriarchaat van Antiochië), Metropoliet Hilarion van Volokolamsk (Patriarchaat van Moskou), vergezeld door Archimandriet Filaret Bulekov, Metropoliet Porfirije van Zagreb en Ljubljana (Patriarchaat van Servië), Metropoliet Dr. Iosif in West- en Zuid-Europa (Patriarchaat van Roemenië), Aartspriester Prof. Dr. Giorgi Zviadadze (Patriarchaat van Georgië), Metropoliet Prof. Dr. Vasílios van Konstantia en Ammóchostos [Famagusta] (Kerk van Cyprus), Metropoliet Prof. Dr. Chrysóstomos van Messinía (Kerk van Griekenland), Metropoliet Andon van Elbasan (Kerk van Albanië) en Metropoliet Dr. Giorgi van Michalovce en Košice (Kerk van Tsjechië en Slovakije).
In hun hoedanigheid van adviseur waren Metropoliet Athenagoras van België (Oecumenisch Patriarchaat) aanwezig, Professor Jean-François Colosimo, professor aan het Orthodox Theologisch Instituut "Heilige Sergi" te Parijs (Patriarchaal Exarchaat van Orthodoxe Parochies van Russische Traditie, Oecumenisch Patriarchaat) en Chrístos Tsirónis, Professor Emeritus van de Theologische School van de Aristotelesuniversiteit te Thessaloniki.

Vanwege de rooms-katholieke kerk waren de volgende personen aanwezig: kardinaal Angelo Bagnasco, aartsbisschop van Genua en pas-verkozen Voorzitter van de Raad van Bisschoppenconferenties in Europa van de rooms-katholieke kerk, kardinaal Péter Erdő, aartsbisschop van Esztergom en Budapest, uittredend Voorzitter van de Raad van Bisschoppenconferenties in Europa van de rooms-katholieke kerk (rooms-katholieke vicevoorzitter), kardinaal André Vingt-Trois, aartsbisschop van Parijs, vervolgens de z.e.h. Jerôme Bascoul voor het bisdom van Parijs, de aartsbisschoppen Ronald Minnerath van Dijon uit Frankrijk, Tadeusz Kondrusiewicz van Minsk en Mohilev uit Wit-Rusland, Paolo Pezzi uit Rusland, en Boghos Levon Zekiyan, eparchaal aartsbisschop van het Armeens-katholieke aartsbisdom van Istanbul uit Turkije, de bisschoppen Krysztof Nitkiewicz van Sandomierz uit Polen, Florentin Crihӑlmeanu van Cluj-Gherla uit Roemenië, en Duarte da Cunha, secretaris-generaal van de Raad van Bisschoppenconferenties in Europa van de rooms-katholieke kerk (rooms-katholieke Secretaris van het Forum).
Als vertegenwoordigers van het Vaticaan namen aartsbisschop Luigi Ventura, apostolisch nuntius te Parijs, en de z.e.h. Hyacinthe Destivelle deel, vanwege de pontificale raad voor de bevordering van de eenheid der christenen, Olivier Poquillon, secretaris-generaal van de rooms-katholieke bisschoppen bij de Europese Unie, Mark Woodruff, vanwege de rooms-katholieke bisschoppenconferentie in Engeland en Wales, en Martin Kugler van het observatorium tegen discriminatie en onverdraagzaamheid tegenover christenen in Europa.

Bron: Amen.gr

 

 

© 2004-2017 - Orthodox Archdiocese of Belgium - Ecumenical Patriarchate

MENU