NIEUWS


Metropoliet Athenagoras in Moskou
voor Bijeenkomst CROCEU

09.10.2017

Moskou - Van 6 tot en met 8 oktober 2017 heeft het Comité van Vertegenwoordigers van Orthodoxe Kerken in de Europese Unie (CROCEU) zijn jaarlijkse bijeenkomst in Moskou (Russische Federatie) gehouden in het Departement van Buitenlandse Kerkrelaties van het Patriarchaat van Moskou, op de vriendelijke uitnodiging van Zijne Gelukzaligheid Patriarch Kyrill van Moskou en geheel Rusland. Het hoofdonderwerp van de bijeenkomst dit jaar was "De Orthodoxe Kerk in Solidariteit met de volkeren die met extremisme en terrorisme te maken hebben".

Op de bijeenkomst deelden de vertegenwoordigers van het Oecumenisch Patriarchaat, het Patriarchaat van Moskou, het Patriarchaat van Roemenië, het Patriarchaat van Bulgarije, de Kerk van Cyprus en de Kerk van Griekenland hun gedachten over het onderwerp. Ook officiële vertegenwoordigers van de Russische Staat, de Heilige Stoel en leden van NGO’s droegen bij aan de gedachtenwisseling. De voorbije jaren zijn we allemaal getroffen door de brutale terroristische aanslagen in Europa en daarbuiten. De CROCEU leden hebben gebeden voor alle onschuldige slachtoffers die verwond of brutaal werden gedood. Zij hebben hun bijzondere bezorgdheid uitgesproken over de vervolging van christenen in het Midden-Oosten en de moeilijke situatie van orthodoxe christenen in Oekraïne. Zij roepen op tot versterking van de interreligieuze dialoog, solidariteit, tot de implementatie van een coherent en integratiebeleid, tot opleiding van mensen in religieuze aangelegenheden, en tot een verdere samenwerking tussen kerk en staat. Het CROCEU kijkt ernaar uit om de dialoog over bovengenoemde onderwerpen met de Europese instellingen te bevorderen.

Op zaterdag 7 oktober heeft het comité een aantal plaatsen bezocht, zoals het Sint-Cyril en Methodius Theologisch Instituut voor Postuniversitaire Studies, het Sint-Alexis ziekenhuis van Moskou, de Sint-Demetrios School van de “Sisters of Mercy”, en de Sint-Petrus Orthodoxe Middelbare School. CROCEU-leden hadden een ontmoeting met de voorzitter van Afdeling voor Kerkliefdadigheid en Sociale Missie Z.Z. Bisschop Panteleimon van Orekhovo-Zuevo van de Heilige Synode.

Het programma kende een hoogtepunt op zondag 8 oktober, toen het comité deelnam aan de Patriarchale Goddelijke Liturgie in het Klooster van de Heilige Drie-eenheid en Heilige Sergej. Op het einde van de Goddelijke Liturgie hadden de leden van het CROCEU een ontmoeting Zijne Gelukzaligheid Patriarch Kyrill van Moskou en geheel Rusland, waarbij ze spraken over diverse onderwerpen.

 
© 2004-2017 - Orthodox Archdiocese of Belgium - Ecumenical Patriarchate

MENU